6 tips om je lever en galblaasenergie te doen stromen

In mijn vorige post had ik het over het hout element. Wat het is en wat het met je doet als het uit balans is. Maar alles leuk en aardig, wat doe je dan om het niet uit balans te laten raken?

 

1. Beweeg

Het hout element (lever en galblaasmeridiaan) zorgt voor een goede flow van je energie door het lichaam. Als de energie niet goed stroomt, word je stijf en minder flexibel van lichaam en geest. Bewegen is dan ook een heel goede manier om dit element te ondersteunen. Dit kan door yoga of gewoon fietsen of wandelen. 

 

2. Rek en strek je zijkant

De lever en galblaasmeridiaan lopen aan de zijkant van je lichaam. De galblaas loopt vanaf je hoofd tot aan je 4e teen over de buitenkant van je lichaam (flanken, heupen, zijkant been). De levermeridiaan loopt van je grote teen over de binnenkant van je been, langs je liezen naar de borstkas onder de tepel.

Als je deze meridianen wilt activeren, kun je verschillende oefeningen doen. Hieronder beschrijf ik twee oefeningen. Binnenkort volgen meer oefeningen in mijn blog. Voor alle oefeningen geldt: forceer niets, als je pijn voelt direct stoppen en indien je een aandoening of blessure hebt, overleg met je behandelaar of je deze oefeningen mag doen.

 

Oefening 1

Ga rechtop staan, met je knieën losjes - niet op slot. Je armen hangen langs je lichaam en vanuit je taille en bovenlichaam ga je een draaibeweging maken naar rechts, beide armen zwaaien mee. Vervolgens draai je naar links. Telkens maak je een draaibeweging en zwaaien je armen mee. Je benen en heupen blijven naar voren wijzen.  

 

Oefening 2

Ga rechtop zitten op de grond en spreid je benen, zo ver als dat nog comfortabel voor je aanvoelt. Draai dan vanuit je taille naar je rechtervoet. Adem in en til je armen op. Adem uit en laat je romp en je armen zakken naar je rechtervoet of onderbeen. Probeer bij elke ademhaling spanning los te laten , waardoor je iets meer naar de voet zal kunnen komen. Forceer niets, laat de ademhaling zijn werk doen. Na een paar ademhalingen, ga je weer rechtop zitten en herhaal je het aan de andere kant.   

 

3. Reinig je lever

Zoals ik in mijn vorige blog heb verteld, is de smaak zuur gekoppeld aan het houtelement. Ook in de westerse filosofie wordt vaak aangeraden om wat citroen toe te voegen aan water om de lever te ondersteunen. Zuur helpt ontgiften. Dit kan door wat zuurdere smaken toe te voegen aan je eten of drinken.

 

4. Voeding die je beter kan vermijden

Transvetten (wat bijvoorbeeld in chips, koekjes, frituur en worst zit), frisdrank, alcohol en kant- en klaar maaltijden kan je beter vermijden of verminderen. De Lever moet namelijk alles voor ons opruimen…

 

5. Uit je emoties

Als je je emoties voor je houdt en niet durft te uiten, kan dit ook stagnaties veroorzaken in je lichaam en je houtelement. Bij het lang binnenvetten, kan dit omslaan in heftige boosheid of een depressie. Hoe vaker je emoties op een gezonde manier zal uiten, hoe meer je in balans komt.

  

6. Tijd nemen voor een massage om stagnaties op te heffen

Stagnatie kan letterlijk pijn gaan veroorzaken in ons lichaam. Shiatsu massage is heel geschikt om stagnaties op te heffen, zodat je zonder belemmeringen weer in beweging kunt komen.