Is je Hout element in of uit balans?

De lente is de periode van het Hout element in de Chinese Geneeswijze. Maar wat verstaan we nu eigenlijk onder het hout element?

 

De lever en de galblaasmeridiaan staan samen voor het houtelement. Zij staan voor energie, groei, flexibiliteit, aanpassingsvermogen, plannen maken en zelfexpressie. De kleur van het element is groen. De emotie die erbij hoort, is woede. Het geluid is roepen, de geur is ranzig, het zintuig zijn de ogen, de smaak is zuur, het weer is de wind.

 

Als je kijkt naar de planten en bomen (hout), dan beginnen zij te groeien en bloeien in de lente. Ze moeten flexibel zijn en meebuigen in de wind, ze moeten zich aanpassen en de takken een andere kant op laten groeien als er iets in de weg staat. De energie van de levermeridiaan zorgt ervoor dat de energie in het lichaam alle kanten op wordt gestuurd. Gelijk aan de boom die alle richtingen (wortels, takken) opgroeit. 

 

Als je tegengewerkt wordt in je leven, voel je misschien woede. Sommige mensen reageren snel "aangebrand". Bij hen kan het zijn dat de leverenergie niet meer alle kanten op gaat. De energie gaat stijgen en dit zorgt bijvoorbeeld voor hoofdpijnen, oogklachten en een rood gezicht. Maar het kan ook zijn dat je de woede onderdrukt, de leverenergie stagneert en dat zorgt bijvoorbeeld voor depressiviteit.

 

Als je emoties niet uitspreekt, maar je voelt je er niet prettig bij, kan je kijken alsof je een hele zure citroen hebt gegeten: denk maar aan de uitdrukking zuurpruim. En dan heb je nog de tijd van de lever (1-3 's nachts) en galblaas (11-1 's nachts). Kan je moeilijk inslapen of word je vaak wakker rond dit tijdstip? Dan is je lever en galblaas waarschijnlijk te actief en in onbalans. 

 

Een shiatsutherapeut kijkt naar nog veel meer zaken (intake, pols, hara, tong) om te bepalen welke disbalansen er zijn in het lichaam. Dit is een korte uitleg om je een beeld te geven van het begrip lever en galblaasenergie. 

 

In volgende blog zal ik specifieker ingaan op klachten van de lever en de galblaasmeridiaan en ook Do In oefeningen geven voor de lever en galblaasmerdiaan zodat je zelf flexibel kan blijven in lichaam en geest.