Wat is shiatsu?

Shiatsu is een krachtige massage therapie. Shiatsu komt uit Japan en ontwikkelde zich in de vorige eeuw tot een volwaardige therapievorm.

 

Shiatsu gaat ervan uit dat ongemak in of ziekte van het lichaam ontstaat door een disbalans in het lichaam. Met shiatsu therapie geef je je lichaam de kracht en mogelijkheid om zelf de disbalans op te lossen of te verminderen. 

 

Shiatsu betekent "vingerdruk". In de massage oefen ik vooral met mijn duimen druk uit op acupunctuurpunten en de meridianen. Ook werk ik met handpalm en elleboog. Strekkingen, rock- of kloptechnieken kunnen in een behandeling worden gebruikt. Hierdoor wordt de geblokkeerde energie opnieuw in beweging gebracht, waardoor de klachten verminderen of zelfs verdwijnen. 

  

Shiatsu is een beetje te vergelijken met acupunctuur. Bij Shiatsu wordt er alleen niet met naalden maar met de hand gewerkt. De achtergrond van Shiatsu en acupunctuur ligt in de Traditionele Chinese Geneeswijze.  

 

Shiatsu massage werkt zowel bij lichamelijke als emotionele klachten. Ook als je geen klachten hebt, kan je goed een behandeling ondergaan. Shiatsu balanceert en werkt preventief.    

meridianen, energiebanen
Meridianen kaart

Behandeling

De eerste behandeling krijg je een intakegesprek en stel ik een aantal vragen over je gezondheid, klachten en leefgewoontes. Aan het begin van iedere behandeling voel ik je pols en hara (buik) en bekijk ik je tong om een beeld te krijgen van de energie van de verschillende meridianen en organen. De behandeling wordt vervolgens toegespitst op jou en jouw klachten. 

 

Het aantal behandelingen dat je nodig hebt is afhankelijk van de ernst, aard, tijdsduur van je klacht(en) en je conditie. Dit kan variëren van circa 3 tot 10 behandelingen. Het beste is het om de eerste paar behandelingen om de één a twee weken plaats te laten vinden.

 

Shiatsu wordt op een futon (Japanse mat) over de kleding heen gegeven. Het is fijn als je gemakkelijke, loszittende kleding aan doet of meeneemt. Zoals een joggingbroek, shirt en sokken. 

Het is aan te raden vlak voor de behandeling geen al te zware maaltijd te nuttigen. Na de behandeling is het fijn om jezelf rust te gunnen en voldoende water te drinken.

 

Aanvullende technieken waarvan gebruik kan worden gemaakt zijn moxa en moxalamp. Ook kunnen er tips meegegeven worden voor Do In oefeningen en voeding toegespitst op de klachten. 

Welke klachten behandelt een shiatsu therapeut?

Met Shiatsu wordt het herstelproces in gang gezet en kunnen klachten verminderen of zelfs verdwijnen. Shiatsu werkt ook als preventieve therapie om de gezondheid te bevorderen en klachten zoveel mogelijk te voorkomen.

 

Met wat voor soort klachten kan je naar een shiatsu therapeut gaan? 

 

 • Je voelt je al tijden gestrest en onrustig. Je kan geen moment meer vinden waar je je ontspannen voelt.

 • Iedere week heb je knallende hoofdpijn. Je wordt er door beperkt in je werk en ligt veel vaker op bed dan je zou willen. Je slikt bijna dagelijks paracetamol en als je zoveel paracetamol slikt, heeft dat als bijwerking dat je juist weer hoofdpijn krijgt...

 • Je komt uit bed en hebt al zeurende lage rugpijn. Het wordt gedurende de dag iets beter, vooral bij beweging, maar als je even hebt gelegen of rustig zit, kan je bijna niet overeind komen van de rugpijn.
 • Gisteren ben je vroeg naar bed gegaan, je hebt heerlijk geslapen, maar je wordt al moe wakker en blijft de hele dag moe. Na het eten heb je helemaal een indut-moment. Je kan je moeilijk tot iets zetten en wenst dat je je fitter zou voelen.
 • Je hebt altijd pijnlijke spieren, zeker op bepaalde tenderpunten in het lichaam, je bent vermoeid, misschien heb je ook darmklachten en krachtverlies. Je arts heeft je verteld dat je fibromyalgie hebt.
 • Het is avond, je drinkt geen koffie meer voor het slapen gaan, want je weet dat je dan helemaal niet slaapt. Ook de TV en IPAD staan uit. Toch lig je weer uren in het donker te staren. En als je dan eindelijk in slaap bent gevallen, word je steeds weer wakker. Slaapproblemen. En dat terwijl slaap zo belangrijk is voor alle functies van het lichaam.
 • Daar is ie weer...de maandelijkse geïrriteerdheid, zin in chocola, verdrietig gevoel. Keer op keer voel je je onbegrepen en niet lekker in je vel. PMS.
 • Je komt thuis na een lange dag werken en je voelt continu pijn in je schouders en nek. Het gaat maar niet weg en de pijn zorgt voor nog meer verkramping en stijve schouders.
 • Je sport veel. Maar je knieën doen pijn. "Helaas" heb je die wel nodig bij het hardlopen, dansen, fitnessen en fietsen. 
 • Je bent zwanger en wilt graag ontspannen of wat doen aan je zwangerschapskwaaltjes. 

Veelvoorkomende klachten die behandeld worden met shiatsu:

 • Hoofdpijn
 • Menstruatieklachten, PMS, Overgangsklachten
 • Slaapproblemen
 • Vermoeidheidsklachten, spanningsklachten
 • Maag- en darmklachten
 • Rug- en nekklachten
 • Klachten van de pols en elleboog
 • Luchtwegproblemen
 • Eetproblemen, slechte eetlust, misselijkheid
 • Klachten van de ledematen, oedeem
 • Klachten van de ogen, branderig, droog, vlekken 

 

Ook als je geen klachten hebt, kan je goed een behandeling ondergaan. Shiatsu brengt je in balans.

 

Shiatsu kan ondersteunend werken tijdens zwangerschap (na 13 weken zwangerschap).