Hoofdpijn een echte kopzorg! Wat doe je eraan?

1 op de 5 Nederlanders heeft minimaal een dag per week hoofdpijn. Daarvan hebben maar liefst 500.000 Nederlanders meer dan 15 dagen per maand hoofdpijn. Zoveel mensen die regelmatig ernstig beperkt worden in hun doen en laten. 

 

Soorten en gradaties

Hoofdpijn is er in vele soorten en gradaties, van mild en af en toe voorkomend tot chronisch en zwaar.

  • Zo wordt spanningshoofdpijn gekenmerkt door een doffe, voortdurende maar lichte tot matig intense pijn aan beiden zijden van het hoofd.
  • Migraine komt in aanvallen van intense kloppende pijn, de pijn zit meestal aan een kant van het hoofd. Er kan misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en een aura optreden.
  • En dan is er nog clusterhoofdpijn. Treedt meestal op in aanvallen, de pijn bevindt zich aan één zijde van het hoofd, achter het oog of in het voorhoofd bij de slaap en er is sprake van zeer hevige, snijdende of borende pijn. De aanvallen ontstaan zeer plotseling, vaak ’s nachts en vaak met bewegingsdrang.
  • Andere soorten zijn hormonale hoofdpijn en hormonale migraine, hoofdpijn door teveel gebruik van medicatie, chronisch dagelijkse hoofdpijn en kindermigraine.

Welke hoofdpijn je ook hebt: Hoofdpijn is een signaal dat er ergens in het lichaam iets aan de hand is.

 

Disbalans in de meridianen

De oosterse geneeswijzen gaan er vanuit dat als iemand hoofdpijn heeft, er ergens een disbalans in het lichaam is. Meridianen in het lichaam, energiestromen, kunnen geblokkeerd zijn of niet optimaal stromen waardoor klachten ontstaan. Diverse meridianen kunnen de boosdoeners zijn van de hoofdpijn.

 

Een shiatsutherapeut stelt voorafgaand aan de behandeling een diagnose om te bepalen welke meridiaan het beste behandeld kan worden om de hoofdpijn te bestrijden.

 

Zo kan de plaats op het hoofd waar de pijn zit of het tijdstip waarop de hoofdpijn het heftigste is, aangeven welke meridiaan betrokken is. Een slechte circulatie van energie  door spijsverteringsproblemen kan zorgen voor een doffe hoofdpijn en niet helder kunnen denken. In dat geval kan worden aangeraden om niet teveel zuivel, zoetigheid en rauwkost te eten. Andere oorzaken van hoofdpijn kunnen zijn dat je een kou hebt gevat of teveel in de zon hebt gelegen. Kou en hitte moeten dan weer het lichaam uit. Maar ook obstipatie kan voor hoofdpijn zorgen, omdat afvalstoffen zich in je lichaam ophopen.

Dit is maar een aantal voorbeelden van hoe de oosterse geneeswijzen naar hoofdpijn kijken.

 

Shiatsu en hoofdpijn

Heb je ook last van regelmatig terugkerende hoofdpijn? Shiatsu kan goed werken bij de behandeling van hoofdpijn. Met shiatsu worden de betrokken meridianen behandeld, kan er voedingsadvies gegeven worden én het geeft ontspanning en rust in het lichaam. Bij zeer hevige hoofdpijnen wordt aangeraden om ook altijd een arts te raadplegen.

 

Bronnen: www.hoofdpijnpatienten.nl